söndag 4 april 2010

roligt med lite skillnad

Är ju faktiskt en ganska stor skillnad. Känns roligt när man kollar på bilderna =) Får se hur mycket det blir gjort till veckan. Någon dag ska jag nog försöka ta mig till garaget och få lite gjort. Annars njuts det bara av påsken just nu. Blev badtunna igårkväll och lite sällskapsspel där det var killarna mot tjejerna som vanligt och där killarna vann stort =)

1 kommentar:

 1. Ser bra ut det där! Blir fasen spännande att se resultatet när du lackat hela bilen. Bra att bilderna är klickbara. Det saknar jag i min blogg.

  Långt svar om bildhantering:

  Vill ju inte påsta att RAW är det perfekta. Den stora nackdelen är ju att det är tidsödande. Åtminstone på det sättet jag jobbar...
  Fördelen är ju att man kan ställa vitbalans och ändra exponeringen +-1.5 steg utan större problem. Vitbalansen är väl sällan något problem vid fotograferande utomhus med solen som ljus. Men inte alls dumt när man fotar inomhus och vid blandljus ute.
  Sedan tycker jag att bilden ”håller” för mer bearbetning om man använder raw. Som om det finns mer information i bilden som det går att pyssla med. Åtminstone är det mina erfarenheter som den entusiastiske amatör jag är.

  Mitt sätt att “jobba”:

  Fotar med RAW+ liten Jpeg. Liten jpeg använder jag bara som ”tag” till varje raw-bild. Snålar inte på avtryckaren när jag fotar. Men är ändå en aningens återhållsam. Bra att titta ner på displayen ibland för att se om exponeringarna är någorlunda rätt.
  Tömmer sedan över bilderna med kortläsare till datorn. Går betydligt snabbare än med kabel till kameran.
  Går igenom alla bilderna (liten jpeg) med windows eget bildprogram. Tar direkt bort allt som är suddigt eller ointressant. Sedan bläddrar jag igenom bilderna igen och de bilder jag tycker är bra öppnar jag i RAW.
  Använder Photoshop Elements 7. Justerar vitbalans (om det behövs), exponering och kontrast. När jag är hyffsat nöjd med det så öppnar jag bilden i elements.
  Alltså, Rawhanteraren är ju som ett insticksprogram i elements. Så det är ju som en ”passage” vidare in i redigeringsprogramet. Kan ju låta krångligt men det ger sej ganska lätt när man börjar.
  När jag sedan öppnat bilden i elements så gör jag den slutgiltiga justeringen. Beskär, pysslar med ljuset, tar bort störande objekt osv. Osv. Finns ju hur mycket som helst man kan göra!

  Avslutar med ”spara som”. En gång med full upplösning och max kvalité, väljer jpeg som format. Och sedan ändrar jag upplösning till 1024x683 (tror jag det är) och drar ner kvalitén till runt 200-400kb och sparar oxå den som jpeg. Detta för bilder som ska användas på nätet.

  När jag är klar med ”skörden” så kopplar jag in en extern hårddisk och kopierar över hela mappen. Någon gång per kvartal så kopplar jag in ännu en extern hårddisk (har två externa) och säkerhetskopierar igen. På det sättet har jag alla bilder på tre olika hårddiskar. Vilket känns tryggt.

  Visst, det är tidsödande om man har många bilder att ta hand om. Men himla kul att sitta och pyssla. Jag tycker att det är värt det. Men det finns säkert många andra som tycker precis tvärtom...
  Köpte i höstas en ritbräda att använda till redigering. ”Wacom Bamboo”. Så istället för att sitta med musen och redigera använder man en ritplatta och penna. Har faktiskt inte använt den så mycket. Men är säkert vettigt om man sitter mycket med bilder.
  Angående webradio. Brukar lyssna på SR:s webradio.

  SvaraRadera